Ovoce

Ovoce

Ovoce v rámci jídelníčku s vyváženým příjmem vitaminu K

Většina druhů ovoce má nízký obsah vitaminu K, výjimkou jsou červené (jahody), fialové (borůvky) a zelené (kiwi, avokádo) druhy ovoce a dále sušené švestky. Ovoce je důležitým zdrojem vitaminů, minerálních látek, vlákniny a ochranných látek s antioxidačním účinkem.
Nabízelo by se řešení v podobě nahrazení zeleniny ovocem, nicméně to není nejlepší volba. Ovoce má v porovnání se zeleninou výrazně vyšší obsah cukru. Nadbytečný příjem cukru z ovoce nebo džusů jednoznačně přispívá ke vzniku nadváhy a obezity a může zhoršovat kompenzaci diabetu.

Víte, že…
… 100 ml džusu má stejnou energetickou hodnotu jako 100 ml coca-coly?

Tip: Samotné ovoce příliš nezasytí, a to pak svádí ke konzumaci většího množství. Kombinujte proto ovoce s mléčným výrobkem, nebudete mít brzy hlad a získáte i bílkoviny a vápník.

Kompotová miska ovocného salátu: jablko (100 g), banán (100 g), navrch lžíce zakysané smetany, na ozdobu 1 malina (celkem 2,9 µg vitaminu K1)

Miska drobného ovoce: ostružiny (100 g), jahody (100 g), navrch lžíce zakysané smetany (celkem 30,9 µg vitaminu K1)

Recept na smoothie
Ovocné smoothie je velmi zdravé, ale také může být kalorickou bombou plnou cukru. Odlehčete proto ovoce vhodnou zeleninou.
Potřebujete: 1 malý banán, 1 menší jablko, 1 mrkev, 2 lžíce slunečnicových semen, voda dle potřeby
Postup: Banán oloupejte, jablko omyjte a zbavte jádřince, mrkev očistěte a vše nakrájejte na menší kusy. Ovoce, zeleninu i slunečnicová semena rozmixujte s cca 100 ml vody.

Kolik ovoce je akorát?
Denně 250 g (přibližně 2 kusy ovoce).

Příklady vhodných svačinek:
Hroznové víno a sýr eidam
Jablko a skyr, skořice
Kefír, hrstka malin
Broskev a tvaroh

Autorka: PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietolog a odborný garant projektu „Vím, co jím a piju“