Ovoce
Ovoce
Ovoce v rámci jídelníčku s vyváženým příjmem vitaminu K
Většina druhů ovoce má nízký obsah vitaminu K, výjimkou jsou červené (jahody), fialové (borůvky) a zelené (kiwi, avokádo) druhy ovoce a dále sušené švestky. Ovoce je důležitým zdrojem vitaminů, minerálních látek, vlákniny a ochranných látek s antioxidačním účinkem.
Nabízelo by se řešení v podobě nahrazení zeleniny ovocem, nicméně to není nejlepší volba. Ovoce má v porovnání se zeleninou výrazně vyšší obsah cukru. Nadbytečný příjem cukru z ovoce nebo džusů jednoznačně přispívá ke vzniku nadváhy a obezity a může zhoršovat kompenzaci diabetu.
… 100 ml džusu má stejnou energetickou hodnotu jako 100 ml coca-coly?
Tip: Samotné ovoce příliš nezasytí, a to pak svádí ke konzumaci většího množství. Kombinujte proto ovoce s mléčným výrobkem, nebudete mít brzy hlad a získáte i bílkoviny a vápník.
Recept na smoothie
Ovocné smoothie je velmi zdravé, ale také může být kalorickou bombou plnou cukru. Odlehčete proto ovoce vhodnou zeleninou.
Potřebujete: 1 malý banán, 1 menší jablko, 1 mrkev, 2 lžíce slunečnicových semen, voda dle potřeby
Postup: Banán oloupejte, jablko omyjte a zbavte jádřince, mrkev očistěte a vše nakrájejte na menší kusy. Ovoce, zeleninu i slunečnicová semena rozmixujte s cca 100 ml vody.
Denně 250 g (přibližně 2 kusy ovoce).
Příklady vhodných svačinek:
Hroznové víno a sýr eidam
Jablko a skyr, skořice
Kefír, hrstka malin
Broskev a tvaroh
Autorka: PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietolog a odborný garant projektu „Vím, co jím a piju“