Zelenina a ovoce
Obsah vitaminu K v zelenině
Listová a košťálová zelenina (zejména nať petržele, hlávková a růžičková kapusta, řeřicha, špenát, bazalka, nať cibule, pažitka, brokolice, chřest, ledový a hlávkový salát a zelí) obsahuje vysoké množství vitaminu K, které může kolísat, protože obsah vitaminu K v zelenině závisí na podmínkách jejího pěstování. Při konzumaci je vždy nutné zohlednit i množství zeleniny, které použijete na přípravu jídla. 100 g natě petržele a bazalky obsahuje hodně vitaminu K, ale jejich použití na dochucení jídel nepředstavuje problém, protože pro tyto účely se používá minimální množství, kterému potom odpovídá i malé množství vitaminu K.
Stejně tak jeden list hlávkového salátu na ozdobení jídla zvýší celkový příjem vitaminu K pouze v minimální míře.
Potraviny s vysokým, ale stabilním obsahem vitaminu K (olivy, červená řepa) může většina osob do jídelníčku v menším množství zařazovat pravidelně. U některých jedinců může vést příjem většího množství těchto potravin až k neúčinnosti warfarinu, potom je nutné tyto potraviny vyloučit.
Zeleninu se středním obsahem vitaminu K (luštěniny, rajčata, papriky, okurky, kedlubny a další zelenina) je doporučeno zařazovat do stravy pravidelně v množství podle Vašich zvyklostí. Osvědčilo se dodržování týdenních rozpisů oblíbené zeleniny.
Obsah vitaminu K v ovoci
Doporučuje se nejméně jeden kus ovoce denně. Většina ovoce má relativně nízký obsah vitaminu K, proto je možné ho zařadit do jídelníčku i ve větším množství. Vyšší množství vitaminu K má např. avokádo nebo kiwi.
Tabulka Obsah vitaminu K1 v potravinách uvádí vybrané potraviny v jídelníčku s přehledem hodnot vitaminu K1. Zde si ji můžete prohlédnout a vytisknout.